Organ Nakli Ve Organ Bağışı
ORGAN NAKLİ VE ORGAN BAĞIŞI NEDİR
Organ nakli en basit tanımıyla vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.
Organ bağışı ise, bir kişinin özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.
KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?
2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. 18 yaşından küçüklerin ölümü halinde ise yakınlarının onayı ile organları bağışlanabilir.
ALINAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLEBİLİR?
Kan ve doku gruplarına ve tıbbi aciliyet durumlarına göre organ alacak hastalar belirlenir. Cins, ırk, din, zengin, fakir ayrımı yapılmadan organ ya da doku nakledilir.
BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR?
Tüm beyin, beyincik ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapı denilen özel beyin bölgesinin fonksiyonlarının geri dönülmez şekilde kaybolduğu ve mutlak ölümle sonuçlanan bir süreçtir. Beyin ölümü gerçekleşen hastalar, organ bağışı için uygun hastalardır. Beyin ölümü kararı, dört ayrı branştan oluşan hekimler kurulu tarafından klinik muayeneler ve laboratuvar incelemeleri tamamlandıktan sonra alınır. Beyin ölümü teşhisi konulan hiç kimse tekrar yaşama dönmez.
BEYİN ÖLÜMÜ VE BİTKİSEL HAYAT ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramları birbirinden farklıdır. En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumlarının devam etmesidir. Bu hastalar aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam etmekte ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilmektedir. Ama beyin ölümü gerçekleşen kişi hayata dönemez.
ORGAN BAĞIŞININ DİNİ YÖNDEN SAKINCASI VAR MI?
Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 03.03.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. Bu kararda ‘’ organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur’’ denilmektedir. Kuran-ı Kerim’ de de ‘’Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı’’ beyan olunmaktadır. (Maide Suresi, Ayet 32)
ORGAN BAĞIŞI SONRASI VÜCUT GÖRÜNÜMÜ BOZULACAK MIDIR?
Organ bağışı yapan kişilerin vücut bütünlüğü bozulmaz. Organların vücuttan çıkarılması sonrası sadece karnın orta hattından bir ameliyat izi olur ve verici ameliyatları cerrahlar tarafından özenle yaşayan bir hastanın ameliyatı gibi yapılır. Son yıllarda nakilleri yapılmaya başlanan vücudun dış görünümünü etkileyen doku bağışlarında (kol, yüz vs.) bile alınan uzuvların yerine protezler yerleştirilerek vücut bütünlüğü korunmakta ve cenazeye saygıyla davranılmaktadır.
HANGİ ORGAN VE DOKULARIN NAKLİ YAPILMAKTADIR?
* KALP * KALP KAPAĞI
* KARACİĞER * KORNEA
* BÖBREK * KEMİK
* PANKREAS * KEMİK İLİĞİ
* İNCE BAĞIRSAK * TENDON
* AKCİĞER * DERİ
ORGAN BAĞIŞINEREYE VE NASIL YAPILIR?
Sağlık Müdürlükleri
Hastaneler
Emniyet Müdürlükleri (Ehliyet Alımı Sırasında)
Organ Nakli Yapan Merkezler
Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek, gibi kuruluşlara
Müracaat ederek organ bağışı işlemi yapılabilir.
Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri önemlidir. Çünkü beyin ölümü tanısı konan kişilerin hayatta iken organ bağışı yapsalar dahi ailelerinden onay alınmaktadır.
ORGAN BAĞIŞIYLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ VE DESTEK İÇİN HASTANEMİZE BAŞVURABİLİRSİNİZ.
Organ Nakli Koordinatörlüğü
İLETİŞİM: 0272 246 33 35 Dahili (30173)
D Blok Zemin Kat (Danışma Karşısı)
ACİL ŞİFALAR DİLERİZ…
Güncelleme Tarihi: 1 Kasım 2022